fredag 10. oktober 2008

De største konsekvensene av finanskrisen

Utvilsomt vil det bli store konsekvenser av dagens finanskrise, og de vil i stor grad avhenge av myndighetenes tiltak og om hvorvidt det møter markedets forventninger. De største konsekvensene i dagens marked ser ut til å bli:

-Flukt til sikkerhet: Flukt fra gjeldsutsatte banker, institusjoner og land til land og statspapirer samt banker med lav gjeld/ store fordringer, bred innskuddsbase og bedrifter med solide kontantsrømmer


-Lavere styrings- og statsrenter. Federal Reserve har satt ned styringsrenten betydelig, fra 5,25 til 1,5% siste år, og renten kan bli satt ned til 1%, slik som skjedde i 2002. Federal Reserve har også gitt omfattende likviditetslån til bankene. Dessuten har banken bidratt aktivt til strukturelle endringer, blant annet JP Morgans kjøp av Bear Stearns.

-Den økonomiske svikten kan bli større enn hittil anslått hvis myndighetene i store andre land setter seg på sidelinjen, men mange land har allerede satt i verk tiltak, og flere vil nok komme. 
Eksempler på tiltak som er satt igang:

- Globalt rentekutt (http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article1507441.ece?WT.svl=article_title&jgo=)

- Europa redder bankene sine (http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article1504950.ece)

- Amerikansk krisepakke (http://www.dn.no/forsiden/article1499787.ece)

-Federal Reserves store likviditetsinnsprøytinger vil trolig hindre at inflasjonen i USA går ned tross lavere olje- og råvarepriser.

- Konsekvenser for folks økonomi. Bedrifter går konkurs, ansatte blir sparket, verdier på investeringer blir mindre.

Ingen kommentarer: