fredag 17. oktober 2008

Korrigert rentespådom

Da vi startet opp med Samfunnsøkonomi 2 i høst skulle vi spå hva Norges Banks styringsrente lå på ved rentemøtet i mars 2009. Da vi utførte spådommen lå styringsrenten på 5,75%. Da spådde vi at styringsrenten ville være 5,5%. Slik begrunnet vi dette valget:

det er sannsynlig med flere renteøkninger i 2008, fordi at inflasjonen er høy. Med en høyere rente vil forbruket gå ned fordi det blir dyrere å låne penger, og man tjener mer på å ha pengene i banken. Når folket sparer penger istedenfor å bruke penger vil den økonomiske utviklingen bremse litt ned, og dette vil påvirke arbeidsledigheten på en negativmåte, altså at vi får høyere arbeidsledighet. Vi kan allerede se begynnelse på denne trenden ved at arbeidsledigheten økte litt i juli i forhold til juni. Etter at renten har nådd toppen, rundt nyttår, vil renten enten forbli uendret eller senket ut i fra hvordan inflasjonen og arbeidsledigheten er. Vi tror at arbeidsledigheten vil øke, og dermed vil Norges Bank sette ned renten igjen til 5,5 %

I løpet av høsten har tilstandene i verdensøkonomien forandret seg ganske dramatisk. Finanskrisen som har utviklet seg de siste månedene har ført til store omveltninger i banksektoren, og resesjon er et faktum i flere store land. Derfor velger vi å ta en revurdering av vår rentespådom.

For to dager siden hadde Norges Bank sitt første ekstraordinære rentemøte noensinne. Dette var på grunn av den tilspissede situasjonen i verdensøkonomien. På dette møtet satt sentralbanksjefen ned styringsrenten med 0,50 prosentpoeng, til 5,25%, som er 0,25 prosentpoeng under vår spådom. Svein Gjedrem uttalte også at de skulle komme med en korrigert rentebane om 14 dager. Dette indikerer at det venter nye rentekutt frem mot våren 2009.

Arbeidsledigheten og inflasjonen er de viktigste faktorene som påvirker renten. Nå er arbeidsledigheten på vei opp samtidig som inflasjonen stiger. Hver for seg er dette faktorer som motsiger hverandre i rentesammenheng, dette var Gjedrems store dilemma. Slik situasjonen er i dag er vi enig med Gjedrem om at det er viktigst å ta hensyns til arbeidsledigheten, i og med at økt arbeidsledighet virker dempende på inflasjonen. Det er også nærliggende å tro at etterdønningene fra krisen vil fortsette å tære på arbeidsplasser fremover. Derfor mener vi at det kommer flere rentekutt de 2 neste kvartalene.

Vår nye rentespådom er at styringsrenten ligger på 4,50% ved rentemøtet i mars 2009.

Ingen kommentarer: